Cottage cheese fruit mini-pizzas

What is UP everyone? 🙂

I didn’t even notice that Friday has officially rolled around. TGIF! To be honest, I spent my all day editing entries for numerous recipe submitting sites. Gosh, there is a whole lot of them! But I sorted out those I liked most of all and got down to work. Well.. That takes time. I ended up uploading the same post for around 10 sites, and it took me 2 hours to cover everything. Of course that included the registration process, activating accounts and stuff.. So I hope next time I decide It’s high time I uploaded my recipes, it won’t take so long. And that won’t be Friday… Anyway, I’m in high spirits now as I’m done with it. I even want to share a picture of me with you, as I think that we didn’t even get acquainted 🙂  So, Hello there, world!flowers

Oookey-dokey, enough of it. I’d rather tell you about these appetizing fruity pieces in the picture below. Let’s call them mini fruit pizzas, as they obviously look like ones. Aren’t they cute little finger-licking goodies?

Fruit pizzas

The best thing about my mini pizzas is that it is absolutely healthy, contains no sugar, has a moderate amount of carbs and still is driving me crazy as they are oh so good!

I am very grateful to one of my friends – Anna. If you read this, remember that I’ll never stop thanking you for the unexpected recipes that turn out to be the treasures. I reworked your original recipe only a tad – substituted unhealthy white sugar with stevia and added toppings, such as organic peanut butter and sour-cream. I personally liked peanut butter add-on more, but sour-cream creates this slightly sour taste, and it is absolutely delicious as well! I also recommend trying chocolate topping, various jams and nuts, but don’t forget that this is a healthy version of a regular dessert, no extra carbs needed 😉

Fruit pizzas-2

As for the nutrition facts, these guys have 125 calories per 100 g, 14.6 grams protein, 12.4 carbs and 2 g fat.

A couple of fruit pizzas can be a perfect breakfast option – add some nuts, and you’ll end up with a well-balanced mini-feast. You can also avoid adding sugar to the batter. Substitute it with some spices – take basil. Or even garlic will work! Serving a salty version of these “flapjacks” with cream cheese, avocado and smoked salmon or hummus and fresh veggies will make a heavenly combination, trust me (I haven’t tried it myself yet, but I’m planning to).

But now were are still talking about my mini-pizzas, so let’s get it started!

Fruit pizzas-3

Ingredients (for 6 pieces):

  • 500 g of cottage cheese (you may take any thick smooth yogurt. Greek yogurt will do)
  • 2 eggs (medium size)
  • 5 g of stevia OR 4-5 tbsp of white sugar
  • 2 tbsp semolina
  • 2 tbsp flour (you can use oatmeal, almond, rice, chickpea or any other flour – these options are more healthy)
  • pinch of salt
  • 1/2 tbsp of baking soda
  • a bit of vanilla extract, to your taste

Fruit pizzas-4

  1. Preheat the oven to 180 C.
  2. Put cottage cheese in a separate bowl, add stevia (or sugar), vanilla extract, salt and baking soda. Mix it and paste – If you’re using the cottage cheese, you’ll need to break all crumbs.
  3. Add semolina and flour and mix well.Batter should be homogeneous, but still have little lumps
  4. Line your baking tray with parchment paper. Soak your hands in water and start forming small flapjacks. Lay them on a baking tray.
  5. Put them in the oven for approximately 30 minutes.
  6. Enjoy!

Fruit pizzas-6

Русский язык:

Всем-всем большой привет!

Не успела я глазом моргнуть, а тут уже на дворе снова пятница. Удивительные вещи творятся, когда у тебя налаживается режим, а фотография и готовка с тренировками занимают бОльшую часть дня. Так скоро оглянуться не успеем, а все лето действительно пролетит.. Ну, не будем о грустном! Пока что оно еще в самом разгаре, и кое-кто еще даже не успел скататься на моря погреть свою перегруженную тяжелой Челябинской жизнью тушку 🙂 Так что впереди еще много солнечных веселых деньков.

Сегодня вот, например, я занималась бурной интернетной деятельностью и даже носа не высунула на улицу (утренняя тренировка не считается): я решила залить свое резюме на переводческий сайт и тряхнуть стариной. Мне кажется, что не стоит забывать, что по образованию я все же переводчик, и лишним это точно не будет, тем более когда есть уйма свободного времени и какое-никакое желание работать. И есть еще одна важная вещь, которую я продолжительное время откладывала в долгий ящик, но сегодня осилила-таки: я нашла кучу сайтов, куда можно добавлять свои рецепты, чтобы читатели могли видеть мой блог, и я вышла из тумана, так скажем. Я потратила на это пару часов своей священной пятницы! Немыслимо! Но я очень довольна собой, и настроение у меня апосля более чем приподнятое.

Fruit pizzas-7

Теперь ближе к делу. Дорогие мои читята, я собрала вас сегодня тут ради благой цели – я хочу поделиться очень простым, но вкуснейшим и полезнейшим рецептов… Сырников! Я, как первый и главный любитель сырников, нахожу этот рецепт просто замечательным. Дело вот в чем: я обожаю сырники. Я жить без них не могу. Но одна вещь, которая меня очень расстраивает – это жирность и углеводность этих самых мальцов. Их обычно жарят в масле, а муки добавляют сумасшедшее количество, чтобы они не разваливались на сковородке. Вот и получаются какие-то мучники и масляники, а творога и след простыл во всем этом месиве. И меня это совершенно не устраивало. Я находилась в постоянном поиске идеала – сырников без лужи масла, с идеальным макронутриентным составом, и при этом они еще должны быть вкусные. Ишь чего захотела!

Я уже была готова отчаяться и ничего не ожидала от очередного рецепта, которым со мной поделилась моя подруга, которая тоже любит творить на кухне. И ВЫ НЕ ПОВЕРИТЕ – это свершилось! Я нашла то самое чудо, которое я ждала на протяжении всегооооо времени. Аня, если ты читаешь это, знай: я благодарна тебе по гроб жизни своей, клянусь на твоих сырниках! Они чудесны, боголепны, изумительно прекрасны и вкусны! А самое главное, что я немного усовершенствовала твой рецепт, заменив сахар на стевию, чем значительно понизила “углеводность” готового продукта, а также уменьшила количество добавляемых манки и муки. Калорийность продукта на 100 гн – 125 ккал, БЖУ – 14.6/2/12,4.

Fruit pizzas-8

Ингредиенты (на 6 штучек):

  • 500 г творога (я брала зернистый 0%)
  • 2 средних куриных яйца
  • 5 г стевии ИЛИ 5 ст.л. сахара
  • 2 ст.л манной крупы ( с небольшой горочкой)
  • 2 ст.л. муки
  • 0.5 ч.л. соды
  • ванилин

Fruit pizzas-9

  1. Включаем духовку на 180 С. Выстилаем противень бумагой для выпечки.
  2. Творог положите в тарелку, добавьте сахар, ванилин, соль и соду. Разотрите все комочки тщательно.
  3. Добавьте яйца и снова хорошо перемешайте.
  4. Добавьте муку и манку. Вымешиваем однородное тесто, но оно не должно быть гладким, в нем все равно останутся некоторые комочки. Если чувствуете, что тесто жидковато, добавьте чуть муки.
  5. Мокрыми руками формируем небольшие творожные “котлетки” и выкладываем их на противень. Ставим в духовку и даем пропечься приблизительно 30 минут.
  6. Приятного аппетита!

Fruit pizzas-10

Пока я писала этот пост, мне пришла в голову идея, как еще можно приготовить такие сырники. Просто не добавляйте сахар, а лучше возьмите приправы и чуток чесночка. Тогда готовые сырники можно будет подавать с творожным сыром и лососем, хуммусом и фалафелем, овощами, сыром.. Да с чем угодно! И мне кажется, что будет безумно вкусно. Так что удачных вам экспериментов. До скорых встреч 😉

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s